Cultura, participació i benestar #KmOlesa
Parlem amb Emma Duran, Regidora de Cultura, Benestar social i participació a l’Ajuntament d’Olesa de Montsrerat.
Emma, tu et vas estrenar com a regidora el passat mes de maig, ¿què et va portar a involucrar-te en la política local?
Si bé és cert que mai he estat vinculada directament a cap partit polític, des de ben jove he participat activament en diferents associacions i entitats on he vetllat i defensat allò que considerava fonamental. La meva vinculació amb un seguit d’entitats culturals i de cultura popular com és l’Esbart Olesà, La Passió, el Casal, etc. així com la meva tasca com a voluntària a l’Associació Santa Oliva per a la Inclusió m’han permès entendre la importància del teixit associatiu per fer créixer el poble i fer-lo un lloc millor. Aquesta inquietud per millorar les coses i aportar a la societat em van fer acceptar l’engrescadora proposta de fer-ho des de l’Ajuntament.
Com ha anat l’inici al capdavant de la regidoria?
Intens. Descobrir tots els mecanismes de l’administració, haver de gestionar des del primer minut tots els assumptes sobrevinguts més enllà dels ja previstos, entendre les dinàmiques i el perquè de tantes coses… ha sigut, si més no, intens. La veritat és que l’equip tècnic de la casa m’ho ha posat molt fàcil i tot i que la maquinària no s’atura, he pogut rebre l’ajut dels treballadors de l’Ajuntament. També els meus companys de projecte i altres companys del partit m’han donat un cop de mà i s’han mostrat disposats a ajudar-me en allò que calgués. És fonamental tenir les idees i objectius clars de cada regidoria, però també és essencial conèixer d’on venim i en quin context ens trobem les coses per poder continuar treballant.
Quines són les teves prioritats per a aquest mandat?
Complir el programa és primordial. Com a equip de govern tenim un compromís amb la ciutadania ben clar, que és poder arribar als objectius marcats com a programa de govern.
També considero prioritari mantenir els peus a terra i no perdre el vincle amb la gent de carrer, amb les entitats, amb la ciutadania. És d’allà on es poden detectar certes necessitats per poder tenir en compte i millorar-les. Escoltar i mirar d’estar disponible per tothom és el que cal fer per localitzar mancances i poder-hi actuar.
Quines iniciatives i novetats ha implementat el teu departament per fomentar la participació ciutadana en la presa de decisions locals?
La participació de la ciutadania en la presa de decisions és una peça clau sense la qual no concebem el nostre treball avui dia. La ciutadania disposa d’un espai per expressar-se i on pot valorar tota activitat programada per l’Ajuntament per ajudar-nos a millorar i fer-nos saber el seu criteri. La pàgina web “Participa 311 Olesa de Montserrat” ens permet recollir tots aquests comentaris, propostes de millora… així com a desenvolupar les votacions dels pressupostos participatius i altres propostes que passen pel vot de la ciutadania per assegurar una participació transparent i correcta.
Les diverses comissions ciutadanes amb les quals treballem, fan que el pes de l’opinió i consideració ciutadana sigui elevada. És vital poder incorporar la mirada de la ciutadania a qualsevol aspecte que afecti el dia a dia de la nostra vila. En aquest gairebé any de mandat ja he tingut l’oportunitat de treballar amb diferents comissions ciutadanes on he comprovat la seva importància i l’impacte real en un projecte. És una sort tenir una població tan implicada i activa, i és la nostra feina fer que aquesta participació augmenti i vagi a més per ampliar les perspectives.
Hem vist canvis en el funcionament dels consells de participació i de diverses comissions, quin objectiu persegueixen?
Cal aprofitar al màxim les trobades amb la ciutadania i les entitats de la vila. Construir espais profitosos, de confiança i amb un clima agradable per poder treballar pel poble. És per això, que és imprescindible fer una anàlisi prèvia de la situació i conèixer i detectar l’estat d’aquells punts clau pel bon funcionament d’un consell o una comissió. La idea és poder reunir les opinions i propostes de millora d’aquelles persones que són al peu del canó i vetllen per les associacions del poble, i així poder veure des de les diferents mirades quin és el camí que s’ha de seguir. És vital poder recollir diverses perspectives per desenvolupar els projectes de forma plural i per a tothom.
Una de les riqueses i potser singularitats més grans d’Olesa són les entitats. Com són les vostres relacions amb les entitats locals? i amb les associacions de veïns?
El tracte proper i constant amb les entitats de la vila són el motor per anar millorant petites coses i poder assegurar una qualitat de vida als olesans i olesanes. Més enllà del consell de barris, consell de cultura i de benestar social, periòdicament ens reunim i trobem amb les diverses entitats olesanes per revisar tot allò que els facilita i millora la tasca associativa.
És prioritari mantenir una comunicació constant i fluida amb les entitats, i sempre tinc les portes del despatx obertes per a rebre qualsevol ciutadà o entitat que desitja tractar algun assumpte o fer consultes.
El pressupost de cultura i participació és adequat i suficient per a Olesa?
Dir que el pressupost tant de participació com de cultura són suficients no seria correcte.
Les dues regidories tenen un pes i un impacte molt directe sobre els veïns d’Olesa.
D’una banda, la participació ciutadana és entesa com aquell ens transversal en totes les regidories on donem veu i vot als ciutadans perquè puguin expressar la seva voluntat, ser partícips de les millores i avenços al poble.
De la mateixa manera, l’oci i la cultura a Olesa són una peça clau en la vida social dels ciutadans, per tant, promoure aquests dos elements des de l’Ajuntament i impulsar les entitats culturals n’és una prioritat.
Ara bé, tots dos departaments treballen intensament per oferir el màxim d’activitat, dinamisme i participació per a gaudir d’una vila col·laborativa i activa culturalment amb els recursos dels quals disposem. I el sentit de la responsabilitat ens fa veure que a escala global és necessari reunir més recursos en altres departaments i poder defensar les regidories esmentades amb el pressupost que disposem.
Quina és la importància i el paper de la cultura en el desenvolupament, la promoció i la millora de la vida de la ciutadania d’Olesa?
Olesa té un altíssim nombre d’entitats culturals que vetllen per difondre, facilitar i promoure la cultura des de moltes perspectives. Des de la cultura popular, passant pel teatre, la dansa, la música… fins aquelles que treballen per mantenir les nostres tradicions.
Tot aquest teixit d’entitats que cada vegada generen més sinergies i treballen conjuntament per enfortir-se, aporten una enorme programació cultural completa i variada, que genera un espai d’oci, de comunitat, de diversió i d’aprenentatge meravellós per als olesans i olesanes.
Gaudir de totes aquestes activitats, espais de trobada i desenvolupament personal són molt beneficiosos i un element clau per a la qualitat de vida de les persones.
Tal com deia Josep Anselm Clavé: “Associeu-vos i sereu forts Instruiu-vos i sereu lliures Estimeu-vos i sereu feliços”
Recentment has pres possessió de la regidoria de Benestar Social. Com ha sigut aquest inici al departament?
Tot i que aquest canvi no estava previst, des del primer moment he assumit amb el mateix compromís i responsabilitat de sempre la regidoria de benestar social. El departament té una estructura molt consolidada i un equip molt potent, i al ser primordial la seva tasca he volgut conèixer i entendre bé el seu mecanisme abans de prendre accions o grans canvis. En el mes i escaig que duc al departament ja m’he pogut reunir amb la majoria de les entitats vinculades, i he començat a reunir-me trobar-me amb residències d’avis i agents d’ens supramunicipals per gestionar el dia a dia del departament. De mica en mica vaig entenent en profunditat totes les mecàniques que es treballen a una regidoria tan important com és benestar social.
Què destacaries d’aquesta regidoria?
Sens dubte, l’engranatge de benestar social és enorme. El departament desplega un treball extraordinari, promovent polítiques socials que reflecteixen un fort compromís amb la justícia social i la igualtat d’oportunitats. Hem implementat programes integrals que aborden les necessitats de diferents col·lectius, com persones grans, infants, joves i aquelles en situació de vulnerabilitat, etc.
Serveis com el SAD (Servei d’Atenció Domiciliària) o el servei de Teleassistència són elements clau del departament. El projecte d’Olesa a l’aguait es permet treballar en xarxa i prevenir la solitud i la desprotecció de les persones grans.
A més, treballem intensament per proporcionar ajuda a les persones en situació de vulnerabilitat. Disposem de recursos destinats a serveis socials, com ara l’accés a habitatge assequible, assistència alimentària i suport emocional i psicològic. I comptem amb col·laboracions d’entitats locals com Voluntariat Vicencià, Càritas o Creu Roja per garantir una xarxa de suport sòlida i efectiva.
Olesa necessita un compromís sòlid amb el benestar i el desenvolupament de la comunitat, així que és essencial continuar treballant de forma proactiva per assegurar que cap membre de la nostra comunitat quedi enrere, i fomentant un entorn on tothom pugui viure amb dignitat i oportunitats.
Per acabar, i perquè et puguem conèixer una mica més, com ha canviat la teva vida pel fet de convertir-te en regidora? A què més et dediques?
Com era d’esperar, el temps és un bé molt preuat del que gairebé no disposo des que soc regidora. El meu sentit del compromís amb el projecte fa que hagi deixat de prioritzar inquietuds personals i no disposi de massa temps per altres assumptes no vinculats a Olesa. Així i tot, m’ho prenc com un servei per conèixer a fons Olesa i la seva realitat, i procuro trobar espais per prendre alè del dia a dia i dedicació que suposa el fet de ser regidora. Per sort, avui dia em puc permetre tenir estones per mantenir la meva vida associativa activa, formant part dels Castellers d’Esparreguera i prenent classes de lindy hop. Professionalment, compagino la tasca de regidora amb el fet de ser professora de dansa contemporània, i estic finalitzant els estudis de màster de professorat de secundària, batxillerat i formació professional.
- Oliva Serra
- Emma Duran