Els pressupostos d’Olesa de Montserrat per al 2024
L’economia dels municipis consisteix, com la de la ciutadania, a intentar, any rere any, a equilibrar els ingressos i les despeses, per tal de poder tirar endavant. És cert que de vegades, per a alguna cosa que valgui la pena, ens podem endeutar una mica, però hem de tenir clar que això afectarà la futura economia i, per tant, cal anar amb compte.
Pel que fa als ingressos dels Ajuntaments, vénen via impostos que paga la ciutadania, comerços i empreses directament al municipi, a través de la participació en els tributs que cobra l’Estat, a través dels Fons de Cooperació de la Generalitat i d’ajuts de la Diputació (també via impostos que recapten).
Pel que fa a les despeses, podem distingir entre dos grans grups: 1. Aquelles inversions, ajuts o despeses que cada municipi decideix a partir de criteris socials, mediambientals, culturals, serveis… que dependran de criteris ideològics en una bona part (i a través dels quals es pot veure la tendència de cada govern) i 2. Aquelles despeses o serveis que, per dir-ho d’alguna manera són d’obligat acompliment. Ens referim a enllumenat, neteja, escombraries, treballadores/rs municipals, interessos bancaris…
Aquest any, i a causa del brutal increment de l’IPC (allò que els productes i serveis augmenten al llarg de l’any), i que tothom ha notat a la cistella de la compra, a la factura de la llum, en despeses escolars…; la previsió de despeses de l’Ajuntament es disparava en gairebé 3 milions d’euros respecte el 2023. Com això hagués significat un augment molt important dels impostos es va descartar d’entrada. Poc a poc, i demanant sacrificis en forma de petites retallades del 4% a cada Departament, però amb la indicació de no perdre cap servei i que les retallades no afectessin de manera substancial la ciutadania, el pressupost de despeses es va reduir fins a 26.168.520.-€.
Cal tenir present que hi ha despeses, probablement les més grans, que han augmentat considerablement i que són despeses imprescindibles. Ens referim a llum, gas, aigua, sous (el govern ha marcat un augment del 2,5% + 0,5% de l’octubre), nou contracte escombraries, llars d’infants. Aquestes despeses han fet que, malgrat les reduccions en despeses, el pressupost passi de 25.153.103€ (26.538.340 amb inversions) el 2023 a 26.168.520.- el 2024 (27.877.120,- amb inversions com : Escorxador 3a fase, reparació piscina descoberta, Biblioteca, creació del Parc dels Comediants, instal·lació de plaques fotovoltaiques, millora de l’eficiència energètica a edificis municipals, asfaltat i voreres, renovació de jocs infantils, eliminació de barreres arquitectòniques i rehabilitació d’habitatges municipals.).
Per poder fer front a aquests increments de despeses, l’ajuntament, com la majoria dels de Catalunya, s’ha vist obligat a incrementar un 7,5% l’IBI i ha creat alguna nova taxa, com la de les empreses de telefonia mòbil. Pel que fa a l’augment de la taxa d’escombraries, aquest no ha estat una decisió municipal, sinó que s’ha fet per donar compliment a la nova llei de residus i sòls contaminats, que exigeix que (en pocs anys) la taxa d’escombraries cobreixi el cost del servei. Aquesta normativa europea impedirà als ajuntaments assumir una part del dèficit del servei com passa ara i això vol dir que la ciutadania s’haurà de fer càrrec del 100% del cost real de la recollida, gestió i tractament de residus. Per acabar, cal remarcar que malgrat les tensions pressupostàries que han suposat els importants augments en les factures que s’han de pagar ineludiblement, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha mirat de reduir al mínim el seu impacte en la ciutadania i cal assenyalar que seguirà prestant tots el serveis que venia donant i fins i tot n’ampliarà alguns, com el nou servei d’habitatges temporals (ubicat a les Paüles), l’ampliació del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD), l’ampliació del servei d’atenció psicològica a joves i l’ampliació de 2 aules a les llars d’infants públiques, entre d’altres. Per altra banda, es manté la despesa en subvencions tant en ajuts d’urgència, Serveis Socials o entitats).