Els feminismes alternatius i la cultura del circ
Aquest 8 de març, des de la regidoria de Gènere i LGTBIQ+ d’Olesa, vam decidir no programar cap acte, tot respectant la voluntat dels diferents col·lectius i persones feministes d’adherir-se a la vaga convocada pels diferents sindicats i per l’Assemblea 8 m.
El «govern alternatiu» del PSC d’Olesa, però, no va perdre l’oportunitat de fer un post a xarxes, tot reivindicant l’aposta política alternativa de dur a terme activitats a Olesa durant la jornada del 8 de març.
A priori, pot semblar una demanda coherent, però la regidoria alternativa PSC Olesa no perd l’oportunitat lluir la seva inoperancia i desinformació pel que fa al paper que les institucions han de tenir davant els moviments feministes.
Cal veure amb exactitud quina és l’aposta alternativa que reclama el PSC:
Tal com esmenten al seu post a xarxes, assisteixen «a l’acte institucional 8M, deixant clar que, demà dia 8 a Olesa hauríem de tenir activitats per a totes les companyes que no poden anar a la trobada de Barcelona».
En primer lloc, la «trobada» a Barcelona, tal com l’anomenen, fa referència a una jornada de lluita convocada per diversos col·lectius de dones i de sindicats del país, i de la mateixa assemblea 8M. Els moviments socials i polítics per als drets de les dones s’articulen des de la militància activa de les seves membres, i també des de la seva autoorganització. Aquesta darrera paraula ja deixa entreveure quin paper haurien d’exercir les persones responsables de les institucions davant la proposta activa dels moviments feministes: el respecte, l’escolta activa i el coneixement, que veient la lectura simplista i populista que fa el PSC d’Olesa són atributs dels quals és notori que estan mancats.
Destacar també, i d’aquí el títol de l’article, que les dates commemoratives no haurien de ser susceptibles de la instrumentalització política del «govern alternatiu» del PSC. La maduresa intel·lectual i la responsabilitat que haurien d’exercir les persones amb representació al consistori els haurien de fer respectar els fets que es commemoren i els espais de lluita de les dones, sense transformar el 8 M en un circ per a entrenir la gent. Per tant, i en aquest sentit, em torno a remetre al títol del text, la cultura del circ no té cabuda a la regidoria de Gènere i LGTBIQ+ del govern d’Olesa. Tanmateix, la responsabilitat política i la ubicació diligent de les institucions davant el feminisme sí que hi tenen cabuda. És un deure inexorable cedir espais d’actuació a les persones que s’organitzen.
Malauradament, no són l’únic grup polític que instrumentalitza el 8M i el dota d’un contingut polític qüestionable. Olesa Oberta, que pel que sembla s’ubica en un feminisme totalment desactualitzat d’homes que parlen de l’emancipació de l’ésser humà sense tenir en compte a la meitat de la població, també aprofita aquest espai que tant ens ha costat construir a les dones per llançar els seus comentaris paternalistes, fruit d’una cultura profundament patriarcal. Sembla que certa oposició està instruïda només en aquells temes que no guarden relació amb els drets de les dones, perquè quan toca parlar de feminisme, no dubten a emetre discursos contraris a la realitat del moviment feminista. Serà que potser per a ells el feminisme no és una qüestió de primer ordre, o que s’han desvinculat de l’agenda política del seu partit que entén, com sortosament la majoria dels partits, que el feminisme incorpora, no només la desigualtat de classe, sinó totes les altres desigualtats que les dones i les persones amb identitats de gènere dissidents patim. És per això que des del llenguatge s’assumeix que les dones som treballadores, que el treball reproductiu també és treball, i que totes estem educades sota uns mandats que essencialitzen els rols de gènere. Tant és així, que una persona zero instruïda en teoria feminista, té el valor de presentar-se a un Ple a fer «aclariments» a la regidora de Feminismes. Un exemple més de com opera la cultura patriarcal i de com es desenvolupen els rols de gènere. Per tant, recaure en l’obvietat que el dia 8 de març és una jornada reivindicativa, on les institucions han de respectar l’organització dels moviments socials i on estem incloses totes les dones.
Així doncs, hem de posar de relleu que les administracions locals hem de garantir drets, i ho hem de fer amb perspectiva feminista. Molt especialment a les dones víctimes i a les supervivents de violència masclista, a les persones que pateixen violències LGTBIQfòbiques, i fer-ho atenent la realitat i posant-hi tots els recursos materials possibles. Per això, mentre altres municipis de la comarca on governa el PSC no disposen ni de SAI (Servei d’Atenció Integral a les persones LGTBIQ+), ni de SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones), a Olesa posem al servei de la ciutadania ambdós serveis, i de qualitat. Amb el personal tècnic contractat a través de l’Ajuntament, i no, per contra, establint externalitzacions precàries amb personal aliè a l’administració.
Les feministes, les que som a les institucions, i també les que estan fora, no entenem el 8M com un circ insubstancial sense cap mena de sentit polític. Per això continuarem augmentant els recursos assistencials adreçats a les dones en situació de violències masclistes, proporcionarem atencions més especialitzades i adequarem la institució a les demandes dels moviments feministes.
I, com no pot ser d’una altra manera, continuarem donant pa en comptes de circ.
- Laia Montes